Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κίνδυνοι και απειλές στο Γεω-Σύστημα της Ευρύτερης Μ. Ανατολής: Γεωπολιτική προβολή για την περίοδο 2007-2025
Α. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΟΡΙΣΜΟΣ
Με τον όρο Εθνική Ασφάλεια εννούμε την προστασία της υποστάσεως και λειτουργίας των δομών του κράτους μέσω της προστασίας και ενισχύσεως, οταν τούτο καθίσταται δυνατόν, των διαστάσεων της ισχύος του, δηλαδή της οικονομικής, δημογραφικής, πολιτικής, πολιτισμικής και αμυντικής. Απο λειτουργική άποψη, όσο λιγότερες διαστάσεις ισχύος διαθέτει μια χώρα, τόσο περισσότερο ευάλωτη καθίσταται εντός ενός ραγδαίως και διαρκώς μεταβαλλόμενου διεθνούς status quo ισορροπιών ισχύος. Και αυτό διότι αναγκάζεται να καταφύγει στη σπατάλη των αποθεμάτων ισχύος που διαθέτει, είτε λόγω της υπερβολικής τους χρήσεως είτε εξ αντανακλάσεως: δηλαδή, οι δυνητικοί αντίπαλοι τελειοποιούν την τεχνική τους εστιάζοντας στο περιορισμένο φάσμα ικανοτήτων του αντιπάλου. Κλασικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί ως κύριο συνάλλαγμα ισχύος στις διεθνείς της σχεσεις α) την πολύτιμη για τις ναυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο) γεωγραφική της θέση προσφέροντας σε αυτές τις δυνατότητες της χερσαίας αγκιστρώσεως της ναυτικής τους ισχύος, τη δημογραφική της ισχύ νοουμένη και ως μεγάλη πληθυσμιακή μάζα αλλά και ως πυραμίδα ηλικιών με υψηλότατο μέσο όρο νεαρών ηλικιών στη σύνθεση του πληθυσμού αυτού αλλά και σημαντικού μεγέθους και δυνατοτήτων Ένοπλες Δυνάμεις της. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να διακρίνουμε πέντε ειδών κινδύνους εθνικής ασφαλείας οι οποίοι δεν αφορούν με άμεσο τρόπο το αυστηρά τεχνικό σκέλος της αμύνης αλλά οφείλονται σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Και αυτοί είναι οι εξής: Α.1.Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι:
1. Ο βασικός κίνδυνος ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα στο ευρύτερο πλαίσιο των περιβαλλοντικών απειλών είναι το ζήτημα της λειψυδρίας.
Α.2.Οικονομικοί κίνδυνοι:
2. Ο δεύτερος κίνδυνος ιεραρχικώς είναι το ζήτημα της ενεργειακής εξαρτήσεως της χώρας.
Α.3.Κοινωνικής φύσεως κίνδυνοι:
3. Ακολουθούν τα ζητήματα της δημογραφικής υφέσεως και γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.
4. Τα ανωτέρω ενδοσυστημικά/ενδοεθνικά ζητήματα ενισχύονται με την άνευ σοβαρού ελέγχου αντιμετώπιση του πανευρωπαικού φαινομένου της λαθρομεταναστεύσεως αλλά και ανεξέλεγκτης και άνευ προετοιμασίας των καταλλήλων υποδομών υποδοχής οικονομικών μεταναστών.
Α.4.Κοινωνικοοικονομικής φύσεως κίνδυνοι
5. Τη μη ολοκλήρωση του απαιτουμένου βαθμού Περιφερειακής Αναπτύξεως και εφαρμογής καταλλήλου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βόρεια Ζώνη (Ήπειρος-Μακεδονία-Θράκη) και στη Δυτική Αιγαιακή Κάθετο Ζώνη (Λήμνος-Κυκλάδες-Δωδεκάνησα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου