Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Λίγες ώρες πριν από τον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη σύγχρονη ποδοσφαιρική πραγματικότητα «άδικη», εξηγώντας ότι «έφθασαν στον τελικό δυο ομάδες η καθεμιά από τις οποίες έχει χρέη περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ». Ηταν η πρώτη φορά που ο Γάλλος παράγοντας επιχείρησε να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του για την εφαρμογή κάποιας μορφής «salary cap», να ορίσει δηλαδή ένα «ταβάνι» στα έξοδα κάθε συλλόγου.
Ωστόσο, όσο οι οικονομικοί παράγοντες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας διαβουλεύονται και αναζητούν μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τους συλλόγους, η ιστορία (σχεδόν) επαναλήφθηκε. Οι «υπερχρεωμένες» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι προχώρησαν και πάλι πάρα πολύ στη διοργάνωση. Η κάτοχος του τροπαίου κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το «Ολίμπικο» της Ρώμης, αφήνοντας εκτός νυμφώνος μια άλλη χρεωμένη ομάδα (την Αρσεναλ), ενώ η Τσέλσι έμεινε εκτός νυμφώνος από την Μπαρτσελόνα: την πιο υγιή οικονομικά ομάδα από το γκρουπ των κορυφαίων της Ευρώπης.
Εικονική πραγματικότητα
Στην ετήσια λίστα που δημοσιεύει το αμερικάνικο οικονομικό περιοδικό «Forbes», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέχει την πρώτη θέση τόσο στον πίνακα που αναφέρεται στην αξία κάθε συλλόγου (οι Κόκκινοι Διάβολοι αξίζουν 1,87 δισ. δολάρια, ήτοι 1,34 δισ. ευρώ αντί 690 εκατ. ευρώ της έβδομης στη λίστα Μπαρτσελόνα), όσο και στον πίνακα με τα ετήσια κέρδη προ φόρων, όπου η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Αγγλίας φέρεται να έχει εισπράξει 115 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο διαχειριστικό έτος αντί 77 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα, που έχει τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη.
Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στα οικονομικά των δύο φιναλίστ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται στα χρέη. Οι Μπλαουγκράνα έχουν ένα χρέος το οποίο φτάνει τα 190 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Φεράν Σοριάνο: «Πρόκειται για ένα υγιές χρέος, μια και στην πραγματικότητα η ομάδα τριπλασίασε την αξία της χωρίς να αυξήσει το χρέος της».
Εκτόξευση της Μπάρτσα
Οι οιωνοί είναι αρκετά ευχάριστοι για τους Καταλανούς, καθώς αποδεσμεύτηκαν από την εταιρεία αθλητικών ειδών Nike, με την οποία μοιράζονταν αρκετές εμπορικές συμφωνίες! Επιπλέον, το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα τους αποφέρει 135 εκατ. ευρώ ετησίως αντί 115 εκατ. ευρώ που έπαιρναν πέρσι. Ετσι η Μπαρτσελόνα έχει κατορθώσει να εκμηδενίσει τις τραπεζικές οφειλές της, ενώ σύμφωνα με τον οικονομικό προγραμματισμό της η πρωταθλήτρια Ισπανίας αναμένεται να εκτοξεύσει τα έσοδά της στα 380 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθεί στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των εσόδων αθλητικών συλλόγων. Την προηγούμενη περίοδο τα περισσότερα έσοδα κατέγραψε ο όμιλος συμβούλων Deloitte για τη Ρεάλ Μαδρίτης (365 εκατ. ευρώ), την οποία ακολουθούσαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (325 εκατ. ευρώ) και η Μπαρτσελόνα (308 εκατ. ευρώ).
«Διαβολική» τρύπα
Από την άλλη πλευρά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει χρέη που ξεπερνούν το ένα δισ ευρώ, ωστόσο ακόμη κι αυτά είναι «εικονικά». Ή, πιο σωστά, προέκυψαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της, οι οποίοι για να αγοράσουν την ομάδα δανείστηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ, χρέος το οποίο μετέφεραν στον σύλλογο «δεσμεύοντας» τα μελλοντικά έσοδά του. Αυτήν τη στιγμή το χρέος της Γιουνάιτεντ υπολογίζεται ότι φτάνει στο 54% της αξίας της, ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι καθαρά ηθικό από τη διαχείριση των Γκλέιζερ και την επιλογή τους να μεταφέρουν το δάνειο στον ίδιο το σύλλογο για να αγοράσουν τον... σύλλογο. Η Πρέμιερ Λιγκ σηκώνει αδιάφορα τους ώμους και οι εκπρόσωποί τους επαναλαμβάνουν ότι «τίποτα παράνομο δεν έχει γίνει». Εκπρόσωποι των οπαδών της Γιουνάιτεντ επιμένουν ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα μας απειλεί μονίμως». Προς το παρόν πάντως η πρωταθλήτρια Αγγλίας ετοιμάζεται να κρατήσει (;) τον Κριστιάνο Ρονάλντο και να συνεχίσει να ενισχύεται, επενδύοντας πότε σε έτοιμους παίκτες και πότε σε ταλέντα.

Οι ομάδες με τα περισσότερα έσοδα το 2008 (Πηγή: Deloitte)
Ομάδα Χώρα Εσοδα(σε εκατ. ευρώ)
1. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 365,8 2. Μάντσεστερ Γιουν. (Αγγλία) 324,8 3. Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 308,8 4. Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 295,3 5. Τσέλσι (Αγγλία) 268,9 6. Αρσεναλ (Αγγλία) 264,4 7. Λίβερπουλ (Αγγλία) 210,9 8. Μίλαν (Ιταλία) 209,5 9. Ρόμα (Ιταλία) 175,4 10. Ιντερ (Ιταλία) 172,9
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Οι πιο πλούσιοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι
(Πηγή: Forbes - Απρίλιος 2009)
Ομάδα Χώρα Αξία Χρέος Κέρδη(σε εκατ. ευρώ)(σε % αξίας)
1. Μάντσεστερ Γιουν. Αγγλία 1.335 54 114
2. Ρεάλ Μαδρίτης Ισπανία 965 23 58
3. Αρσεναλ Αγγλία 856 107 57
4. Μπάγερν Μονάχου Γερμανία 785 0 42
5. Λίβερπουλ Αγγλία 721 59 36
6. Μίλαν Ιταλία 706 0 41
7. Μπαρτσελόνα Ισπανία 685 7 77
8. Τσέλσι Αγγλία 571 92 -9
9. Γιουβέντους Ιταλία 428 5 33
10. Σάλκε Γερμανία 365 38 29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου