Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η ΝΕΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

Οι ελληνικές ομάδες, δίνουν τη δική τους μάχη στα play off με έπαθλο τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για την επόμενη περίοδο. Ωστόσο οι αρκετές αλλαγές που έχει φέρει η UEFA έχουν περιπλέξει τα πράγματα, και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το... τι ξημερώνει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε λίγο τη δομή των διοργανώσεων, όπως αυτές θα διεξάγονται από το 2009-2010 και μετά. Καταρχήν, το Champions League δε διαφέρει κατά πολύ από τα προηγούμενα χρόνια, απλά μπορεί για κάποιους να αρχίσει από τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, ξεχάστε το… πολύπαθο Κύπελλο UEFA. Η διοργάνωση που ξεκίνησε ως Κύπελλο Εκθέσεων, πήρε την ονομασία που είχε ως σήμερα και τελικά συγχωνεύτηκε με το Κύπελλο Κυπελλούχων για να έρθει ο κύριος Πλατινί και να το κάνει από του χρόνου Europa League.Μία διοργάνωση, της οποίας αλλάζει μέχρι και το όνομα είναι δεδομένο ότι θα έχει ριζικές αλλαγές και στη δομή της.
Καταρχήν το κυρίως σώμα της διοργάνωσης, θα αποτελείται από 12 ομίλους των 4 ομάδων. Δηλαδή από 48 ομάδες, οι 10 από αυτές όμως θα έχουν προκύψει από τον τέταρτο προκριματικό γύρο του Champions League και η μία θα είναι η κάτοχος του τροπαίου, εκτός αν Αμβούργο και Σαχτάρ πάρουν την έξοδο για τα προκριματικά του Champions League. Άρα, μένει να δούμε πως θα φτάσουν μέχρι τους ομίλους οι υπόλοιπες 37 ή 38 ομάδες.
Αυτό θα γίνει μέσω των προκριματικών γύρων, που θα είναι τέσσερις και που θα ξεκινήσουν από τις 2 Ιουλίου του 2009. Σε κάθε γύρο θα εισέρχονται Κυπελλούχοι και ομάδες που τερμάτισαν σε προνομιούχες θέσεις των πρωταθλημάτων, έχοντας κάποια σχετικά προνόμια ανάλογα με την κατάταξη της χώρας τους.
Πρώτος προκριματικός
Στον πρώτο προκριματικό γύρο, θα ριχτούν οι τρεις ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο για το Europa League, μέσω της ειδικής βαθμολογία Fair Play της UEFA. Από εκεί και πέρα, θα πάρουν μέρος δύο Κυπελλούχοι, από τις χώρες στις θέσεις 52 και 53 της UEFA, αλλά και οι δεύτεροι των πρωταθλημάτων που οι χώρες τους είναι από την 35η ως την 51η θέση της ειδικής κατάταξης. Έτσι, μετά από διπλούς αγώνες θα αναδειχθούν 25 ομάδες που θα συνεχίσουν την πορεία τους.
Δεύτερος προκριματικός
Εδώ, ξεκινώντας από τις 16 Ιουλίου, μαζί με τους 25 που θα έχουν προκριθεί από τον πρώτο προκριματικό, θα πάρουν θέση οι Κυπελλούχοι των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 28 ως 51 στην κατάταξη της UEFA, και οι δεύτεροι των χωρών που είναι από την 19η ως την 34η θέση. Ωστόσο, εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι τρίτοι των χωρών που είναι από τη θέση νο.16 έως νο.21, μαζί με τους τέταρτους των χωρών που είναι από το νο.10 ως το νο.15 και τους πέμπτους από την 7η, 8η, και 9η χώρα της κατάταξης. Έτσι, μετά από τη διασταύρωση των 80 ομάδων που συγκεντρώνονται σε αυτή τη φάση, θα προκύψουν οι 40 που θα συνεχίσουν.
Τρίτος προκριματικός
Από τις 30 Ιουλίου αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα πιο… "δυνατά χαρτιά". Οι Κυπελλούχοι από τις χώρες που είναι στις θέσεις από το νο.16 ως το νο.27, μαζί με τους δεύτερους από τις χώρες νο.16,17 και 18 μπαίνουν στη διοργάνωση. Ομοίως και οι τρίτοι των χωρών που είναι οι χώρες τους μεταξύ των θέσεων 10 και 15, οι τέταρτοι των χωρών από τη θέση 7 μέχρι την 9 και οι πέμπτοι της 4ης, 5ης και 6ης χώρας στην βαθμολογία της UEFA. Το σύνολον 30 ομάδες, που μαζί με τις 40 που πέρασαν τον Β' γύρο σχηματίζουν τα ζευγάρια που θα δώσουν τις 35 ομάδες που θα περάσουν στον επόμενο, και τελευταίο πριν τους ομίλους, γύρο.
Τέταρτος προκριματικός
35 ομάδες που ξεκίνησαν την… περιπέτεια στο Europa League από τις 2/7/2009, στις 20 Αυγούστου έρχονται να προστεθούν στις 15 αποκλεισμένες ομάδες του τρίτου προκριματικού του Champions League. Μαζί τους και οι Κυπελλούχοι των πρώτων πέντε χωρών στην κατάταξη της UEFA, αλλά και οι τρίτοι της 7ης, 8ης και 9ης χώρας, οι τέταρτοι των χωρών στις θέσεις 4 ως 6, και οι πέμπτοι των τριών πρώτων χωρών. Από εδώ, με 74 ομάδες να έχουν συγκεντρωθεί, το εισιτήριο για τους ομίλους θα πάρουν μόνο 37.
Οι όμιλοι
Οι 37 που… άντεξαν το μαραθώνιο των προκριματικών, μαζί με τις ομάδες που αποκλείστηκαν από τον τέταρτο προκριματικό γύρο του Champions League, συν την κάτοχο του τροπαίου, μπαίνουν στη φάση των ομίλων, όπου θα χωριστούν σε 12 γκρουπ των τεσσάρων. Από εκεί δίνοντας αγώνες εντός και εκτός έδρας, το σύνολο έξι, οι δύο πρώτοι θα πάρουν την πρόκριση για την φάση των 32.
Νοκ-άουτ φάσεις
Εδώ, οι 24 ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση από τους ομίλους του Europa League, έρχονται να συναντήσουν τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες στους ομίλους του Champions League. Από εκεί και πέρα, με διπλές αναμετρήσεις οι ομάδες θα πορευτούν για να μείνουν "16", "8", "4", και να φτάσουμε στις 12 Μαΐου του 2010, όπου στο Αμβούργου θα διεξαχθεί ο πρώτος τελικός του νεοσύστατου Europa League

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου